Sommeren 1998 bestemte jeg meg for vann med fisk i hagen.  Etter vekslende hell fikk jeg sommeren 2001 stabile nok forhold til at jeg kunne gå til anskaffelse av fisk til dammen sommeren 2002

Hagedammen min er ca 2.5x2.5 m og dybden varierer fra 15 til 65cm.  Dybden må være over 50 cm for at fisk skal kunne overleve vinteren.  Fisken (trykk på: karper og les hva hagedam entusiaster har erfart) søker automatisk dammens dypeste punkt med en gang temperaturen synker ned mot 8-10 grader.  

Den første tiden var fiskene våre fryktelig sky, straks en skygge falt over dammen gikk de i dekning bak/under en stein eller en plante.  Etter to uker hvor fiskene ble tvunget til å hente maten fra matmors hånd ble de derimot så tamme at de kom til overflaten bare ved at vi plasket i vannet.  Tam fisk er morsommere enn sky fisk, det er verdt arbeidet. Men, hva om katten kommer, er de like tamme da? Skremmende tanke.

Fisken må mates hver dag, sørg for å bruke riktig mat til riktig vanntemperatur.  Fisken har lettere for å fordøye mat dess varmere vannet er.  Karpene spiser også insekter som dammen trekker til seg.  Når vanntemperaturen er under 8-9 grader må mating opphøre.  Fisken vil da nærmest gå inn i en dvale og ligge ved bunnen til våren kommer.  Det kan være greit å lage en "hule" på dammens dypeste punkt slik at fisken kan gjemme seg for fiender som katter og fugler.
I den varme årstiden er det viktig med tilføring av oksygen til dammen, en pumpe med fontene og aller helst et vannfall vil gjøre denne jobben.  Riktig vannsirkulasjon og beplantning vil hindre at algeveksten kommer ut av kontroll noe som vil holde vannet klart.

 

Forholdene i dammen akkurat nå:
22cm stålis og krystallklart vann. Bare tuller, snart kommer det meteorologiske data her.

Bildet over viser hagedammen

Samtidig som kona temmet
 fiskene gav hun dem navn:
Spraklet, Svartbak, Dole,
 Doffen, Rødprikk, Sølve, Sølvpilen og Sølvfaks .

Sultne fisker venter på mat.

 

 

 

Legg gjerne igjen en hilsen i
gjesteboka.  Ris og ros tas imot
for å gjøre sidene mine bedre...

Startsiden | Skudeneshavn
Vakrest i vest
| Mine reiseopplevelser | Min hagedam | Linker til mine favorittnettsteder

Slik kontakter du oss:

Telefon: 90 02 72 26
alf.magne @ grindhaug.net 

Hit Counter