Skudeneshavn, Norges minste by med ca 3000 innbyggere, ligger helt sør på Karmøy i Rogaland. Byen er bygd på sildebein og gamlebyen som står som den gjorde på 1800 tallet er Rogalands mest besøkte turistmål

Skudeneshavn ble bygget opp rundt fiske.  Hummerfiske, sildefiske og eksport av sild til Riga gjorde at Skudeneshavn vokste kraftig på 1800 tallet.  Eksporten til Østersjølandene gjorde at Skudeneshavn allerede den gang hadde en etter forholdene stor flåte med seilskuter som gikk i utenriksfart (77 i tallet).  Rundt 1860 var det ca 1200 innbyggere i byen, under sildefisket var det på det meste rundt 20.000 fiskere i Skudeneshavn.  Svikten i fisket fra 1880 og overgangen fra seil til damp gjorde at det ble mindre aktivitet i sildabyen.  Skudenes-rederne var dessverre altfor skeptiske til de nye moderne dampskipene, noe som gjorde at andre, og mer nytenkende, aktører tok over transport av varer til og fra Østersjølandene.  I tiårene rundt 1900 utvandret ca 1/4 av Karmøys befolkning (ca 6000 mann) til Amerika for å prøve lykken der.

I dag har vi moderne verftsindustri og et av landets største offshore rederier i byen vår.  Solstad shipping har en av verdens mest avanserte offshore flåter, og har båter i arbeid over hele verden. Den godt bevarte trehusbebyggelsen langs havnebassenget, Søragadå, er blitt et av Rogalands mest besøkte turistmål i løpet av det siste tiåret.  Byen fikk på nittitallet tittel som Norges nest mest bevarte småby. Byen er bygd opp i perioden 1840 til 1870 og fremstår i dag som den gjorde den gangen.

Skudeneshavn er sommer og båtliv, den første helga i juli hvert år arrangeres Skudefestivalen.  Festivalen samler mellom 30 og 40000 deltakere hvert år.  Havnebassenget blir fylt opp med mer enn 500 fritidsbåter i alle varianter.  På stedets utesteder er det konserter hver kveld og gatene syder av liv.  Festivalen er verdt et besøk.

Dersom du ønsker å oppleve Skudeneshavn i bilder nå, kan du følge denne linken: Skudeneshavnbilder.

God tur!

Se bilder fra Skudeneshavn:


Lysbildeserie 1
Lysbildeserie 2
Lysbildeserie 3

Museet i Mælandsgården
 Skudeneshavn startside
      
Slektsforum Karmøy
Vertshuset Smiå

Klikk for å se bildeinformasjon
         Webkamera Skudeneshavn

Legg gjerne igjen en hilsen i
gjesteboka.  Ris og ros tas imot
for å gjøre sidene mine bedre...Se Skudeneshavn 
i miniatyr anno 1918. Klikk 
på bildet over.
Klikk på bildet for å se bilder
fra Skudefestivalen:

Lengst sør i Søragadå finner du dette huset som er bygget etter terrenget.  Her er det naturen som setter betingelsene.

Startsiden | Skudeneshavn
Vakrest i vest
| Mine reiseopplevelser | Min hagedam | Linker til mine favorittnettsteder

Slik kontakter du oss:

Telefon: 90 02 72 26
E-post:
alf.magne @ grindhaug.net 

Hit Counter